Ny energi från Kenya – nya tag med företagandet!

Nyligen hemkommen efter en underbar upplevelserik resa till Kenya, inser jag hur välgörande det var att komma ifrån ett tag och göra och uppleva något helt annorlunda. Jag fick den energiboost jag så väl behövde! Nu mår jag utmärkt igen, har återfått energin och tar nya tag med mitt företagande. Det känns härligt spännande!

Efter en lång tid med några tunga personliga utmaningar har både jag och företagandet gått på sparlåga. Fastän jag vet, att det är en del av livet … så har det ändå varit tungt.

Vår dotter var klok nog att se till att vi, hela familjen, kom iväg på en resa som vi kommer att minnas länge. En fantastisk safariresa till Kenya, där vi såg – och “träffade” – nästan alla Afrikas djur. Vi bodde i tältliknande lodger på betongplatta. När vi drog upp blixtlåset på tältet tidigt på morgonen såg vi zebror, flera slags antiloper, bl a gaseller, stå och beta utanför, apor klättrade i träden, giraffer syntes på håll mm. Efter en snabb frukost gav vi oss ut i jeepen vi tre och guiden. Guiden kunde terrängen och visste var chansen var stor att få se de olika djuren. Vägarna var knappast vägar utan det var skumpigt som den värsta berg-och-dalbana. Ibland var vi ute hela dagarna, ibland blev det lunch på lodgen och sedan ut igen. Vi besökte tre olika Nationalparker, varav den mest kända Masai Mara hade flest arter. Även Amboseli nära Kilimanjaro var en stark upplevelse, liksom att se toppen av Kilimanjaro.

Utanför Amboseli gjorde vi också en vandring på savannen tillsammans med en bushman, en masai, beväpnad med sitt spjut. Först fick vi instruktioner vad som var viktigt att tänka på ifall det skulle komma vilt. Timmarna med honom gav helt andra upplevelser och insikter, både om djur och natur, att känna igen olika slags spillning och om masaiernas kultur och  riter för övergången från ung pojke till att bli krigare/warrior.

 Bushman.0249

En av resans höjdpunkter var när vi en morgon mötte en elefantflock alldeles nära “vägen” som stod och betade lugnt trots vår närvaro. Ungarna lekte och busade och honorna betade lugnt på buskar och av gräs. Vi befann oss bara några meter ifrån dem och de fortsatte helt lugnt med sitt! Otroligt! Det blev många kort och även några filmsnuttar! Även giraffer och lejonflockar kom vi helt nära, för att inte tala om alla gaseller, antiloper, gnuer och zebror! Noshörningar, flodhästar, vårtsvin, olika slags apor, med flera! Wow!

Elefant.Kugelberg.

Innan vi lämnade höglandet gjorde vi också ett besök i en masai-by och fick lära oss en del om deras leverne och kultur. Först hälsades vi välkomna med en dans utanför byn och sedan en ny dans-rit när vi klivit in genom “porten”. Vi blev inbjudna in i deras hus, fick se de små rummen, inklusive getternas eget lilla nattkyffe, och erbjöds att bo över i deras gästrum. Det bestod av en upphöjd jordbädd täckt med tyg, jordväggar runt om och kolmörkt. Vi tackade artigt nej. De blev charmade av vår blonda vuxna dotter och erbjöd oss generöst 10 kor för henne!  🙂

Resan avslutades med en veckas behaglig rekreation vid den paradisiska kusten söder om Mombasa, där vi ytterligare vilade upp oss och laddade batterierna. Dagliga simturer i Indiska oceanen, underbar mat… men även besök på lokala marknaden, i vår taxiförares hemby och skolan hans fru arbetade i… och mycket mycket mer!

Så … nu är jag redo för nya tag! Med ny välbehövlig energi från Kenya!

Du kan se fram emot att få höra mer om mina planer framöver … Håll utkik! 🙂